Skip to main content
Credlån.se Tipsar

Det här kan du tänka på när du tar ett bostadslån.

Samarbetspartner

ordna-bolån Credlån.se
Ordna Bolån

Nedan följer 15 olika punkter vi tycker man bör tänka på innan ett Bostadslån.

Att köpa bostad är en stor investering, och för många är det nödvändigt att ta ett lån för att finansiera köpet. Men det finns många saker att tänka på när man ska ta ett bostadslån, så här är några tips på vad du bör tänka på:

Längre ner på sidan finns det bra Frågor med Svar ang Bolån.

1. Jämför lån och räntor

Det finns många olika långivare som erbjuder bostadslån, så det är viktigt att du jämför olika lån och räntor för att hitta det bästa erbjudandet. Genom att jämföra olika lån kan du hitta ett lån med låg ränta, vilket kan göra det billigare för dig att låna pengar. Du kan jämföra lån på t.ex. lånemäklaren.se eller på olika banker och kreditinstitut.

2. Räkna på lånets kostnad

När du tar ett lån får du inte bara betala tillbaka lånesumman, utan du måste också betala ränta på lånet. Därför är det viktigt att du räknar på lånets totala kostnad, så att du vet hur mycket du kommer att få betala i slutändan. Du kan räkna på lånets kostnad genom att använda en lånekalkylator, som finns på t.ex. på olika banker och kreditinstitut.

3. Överväg om du har råd med lånet

Innan du tar ett lån är det viktigt att du överväger om du har råd med lånet. Lånet ska inte påverka din privatekonomi negativt, utan det ska vara en hanterbar utgift. Räkna därför på hur mycket du kan betala varje månad, och se till att du har råd med den månadskostnaden. Du bör också räkna på hur mycket lånet kommer att kosta i slutändan, så att du vet om du har råd med lånet.

4. Välj rätt lånetyp

Det finns olika typer av bostadslån, så det är viktigt att du väljer den lånetyp som passar dig bäst. En vanlig lånetyp är det så kallade annuitetslånet, där du betalar en fast månadskostnad under lånets löptid. Det finns också möjlighet att välja ett lån med rörlig ränta, där räntan kan variera under lånets löptid. Välj den lånetyp som du tror passar dig bäst, beroende på hur mycket du kan betala varje månad och hur lång löptid du önskar på lånet.

5. Ta hjälp av en mäklare

Om du känner dig osäker på vad du ska tänka på när du ska ta ett bostadslån kan det vara en bra idé att ta hjälp av en mäklare. De kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet för just dina förutsättningar, och de kan också hjälpa dig att räkna på lånets totala kostnad och vad du behöver betala i skatter och försäkringar.

6. Läs på om lånet

Innan du tar ett lån är det viktigt att du läser på om lånet, så att du vet vad du får och vad du kan förvänta dig. Läs igenom lånevillkoren noga, och se till att du förstår vad lånet innebär. Fråga gärna långivaren eller mäklaren om du har några frågor, så att du är säker på att du fattar ett välgrundat beslut.

7. Tänk på lånets löptid

När du tar ett lån är det viktigt att du tänker på lånets löptid, dvs. hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Ju längre löptid du väljer, desto lägre blir din månadskostnad, men desto högre blir lånets totala kostnad. Tänk därför på hur mycket du kan betala varje månad, och välj en löptid som passar dig.

8. Överväg att lägga upp ett sparande parallellt med lånet

Ett sätt att göra lånet billigare är att lägga upp ett sparande parallellt med lånet. Genom att spara pengar på sidan kan du betala av lånet snabbare, och du kan också dra ner på lånets totala kostnad. Överväg därför om du kan spara lite pengar varje månad, och se till att du har en buffer att falla tillbaka på om du skulle råka ut för oväntade utgifter.

9. Betala av lånet i förtid om du kan

Om du har möjlighet att betala av lånet i förtid bör du absolut göra det. Genom att betala av lånet i förtid kan du dra ner på lånets totala kostnad, och du kan bli fri från lånet mycket snabbare. Kolla upp vad det kostar att betala av lånet i förtid, och se till att du har råd med det. Betalar du av lånet i förtid kan du också spara pengar på räntekostnaderna.

10. Överväg om du ska välja en fast eller rörlig ränta

När du tar ett bostadslån kan du välja mellan en fast eller rörlig ränta. En fast ränta innebär att räntan på lånet är oförändrad under lånets löptid, medan en rörlig ränta kan variera under lånets löptid. Överväg vilken typ av ränta som passar dig bäst, beroende på hur mycket du kan betala varje månad och hur säker du vill vara på din månadskostnad. En fast ränta kan vara bra om du vill ha en säker månadskostnad, men en rörlig ränta kan vara billigare i längden om räntan går ner.

11. Se till att du har en bra amortering

Amortering innebär att du betalar av på lånet under löptiden, och det är viktigt att du har en bra amortering för att dra ner på lånets totala kostnad. Du kan öka din amortering genom att betala av lite mer varje månad, eller genom att välja en löptid som är kortare än vad du först hade tänkt. Överväg om du har möjlighet att öka din amortering, så att du kan dra ner på lånets totala kostnad.

12. Tänk på andra kostnader

När du tar ett bostadslån är det viktigt att du tänker på andra kostnader än bara räntekostnaderna. Du kan t.ex. få betala avgifter för lånet, som t.ex. uppläggningsavgift, aviavgift och administrationsavgift. Dessa avgifter kan variera mellan olika långivare, så se till att du jämför olika lån och avgifter innan du väljer ett lån. Du kan också behöva betala skatter och försäkringar för lånet, så räkna med att det kan komma att bli ytterligare kostnader förutom den månadskostnad du har räknat med.

13. Ta hjälp av en rådgivare

Om du känner dig osäker på vad du ska tänka på när du ska ta ett bostadslån kan det vara en bra idé att ta hjälp av en rådgivare. De kan hjälpa dig att jämföra olika lån, räkna på lånets totala kostnad och vägleda dig i valet av lånetyp och löptid. De kan också hjälpa dig att råda bot på eventuella problem som kan uppstå under lånets löptid.

14. Var försiktig med att låna för mycket

Det är viktigt att du är försiktig med att låna för mycket, så att du inte riskerar att hamna i ekonomiska svårigheter. Se till att du har råd med lånet, och tänk på att lånet ska vara en hanterbar utgift för dig. Överväg också om du verkligen behöver låna så mycket pengar som du tänkt, och se till att du inte lånar mer än vad du behöver. Var försiktig med att låna för mycket, så att du inte riskerar att hamna i en ekonomisk spiral där du har svårt att betala av lånet.

15. Var ute i god tid

Om du ska ta ett bostadslån är det viktigt att du är ute i god tid, så att du hinner jämföra olika lån och hitta det bästa erbjudandet. Långivarna har olika rutiner för hur lån beviljas, och det kan ta lite tid att få lånet godkänt. Se till att du är ute i god tid, så att du hinner med alla de olika stegen som krävs för att få lånet beviljat. Var också ute i god tid när du sätter upp en budget, så att du har råd med lånet och kan hitta det bästa erbjudandet.

Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att tänka på vad du ska tänka på när du ska ta ett bostadslån. Det är viktigt att du gör en grundlig research och väljer ett lån som passar dina förutsättningar och behov. Se till att du har råd med lånet, och tänk på att lånet ska vara en hanterbar utgift för dig. Var också ute i god tid, så att du hinner jämföra olika lån och hitta det bästa erbjudandet.

Vanliga frågor o svar

Vilken bank är bäst att ta bolån?

Det är svårt att säga vilken bank som är “bäst” att ta bolån hos, eftersom det kan variera beroende på personliga förhållanden och preferenser. Det kan vara bra att jämföra olika banker och deras erbjudanden för att se vilket bolån som passar dig bäst. När du jämför bolån kan du titta på saker som räntor, avgifter, amorteringstider och eventuella rabatter. Du kan också prata med en bankrådgivare för att få personlig rådgivning och hjälp att välja rätt bolån.

Hur mycket får jag låna på en lön på 30 000?

Det kan vara svårt att säga exakt hur mycket du kan låna baserat enbart på din lön. Banker och långivare tar också hänsyn till andra faktorer som din ålder, inkomst, kreditvärdighet, belåningsgrad och din förmåga att betala tillbaka lånet. Det kan vara bra att prata med en bankrådgivare eller göra en lånekalkyl för att få en uppfattning om hur mycket du kan låna.

Vem har billigast bolån?

Det är svårt att säga vem som har det “billigaste” bolånet, eftersom det kan variera beroende på personliga förhållanden och marknadsförhållanden. Det kan vara bra att jämföra olika banker och långivare för att se vilket bolån som är det mest förmånliga för dig. När du jämför bolån kan du titta på saker som räntor, avgifter, amorteringstider och eventuella rabatter. Du kan också prata med en bankrådgivare för att få personlig rådgivning och hjälp att välja rätt bolån.

Vad är en bra ränta på bolån 2022/2023?

Det är svårt att säga vad som är en “bra” ränta på bolån 2023, eftersom det kan variera beroende på marknadsförhållanden och personliga förhållanden. Generellt sett kan man säga att en lägre ränta är fördelaktigare än en högre ränta, eftersom det kan göra att du får lägre månadskostnader och lättare att betala tillbaka lånet. Du kan jämföra olika bolånerbjudanden för att se vilket bolån som har den lägsta räntan, men det kan också vara bra att titta på andra faktorer som avgifter och amorteringstider.

Lånelöfte – vad är det?

Ett lånelöfte är en förbindelse från en bank eller långivare att de är beredda att bevilja dig ett lån under vissa villkor. Ett lånelöfte ger dig en uppfattning om hur mycket du kan låna och under vilka villkor, så att du kan planera och budgetera för att köpa en bostad. Ett lånelöfte är inte ett slutgiltigt låneavtal, utan det är först när du har skrivit på ett låneavtal och fått pengarna utbetalda som lånet är bindande.

Vad krävs för att få låna hos SBAB?

SBAB, eller Sveriges Allmänna Bank, är en statligt ägd bank som erbjuder bolån och andra finansiella tjänster. För att få låna hos SBAB krävs det att du är folkbokförd i Sverige och att du uppfyller deras krav på kreditvärdighet och övriga villkor. Du kan ansöka om bolån hos SBAB genom att kontakta deras kundservice eller genom att gå till en bankkontor.

Vad är bolån?

Ett bolån är ett lån som du tar för att köpa en bostad, till exempel en villa eller en lägenhet. Ett bolån är oftast ett långfristigt lån med en fast ränta och en amorteringstid på flera år. Du kan använda bolånet för att finansiera hela eller delar av köpeskillingen för bostaden. Bolånet återbetalas i månadsvisa avbetalningar där du betalar tillbaka lånet tillsammans med räntan. Du kan ta bolån hos en bank eller en långivare, och det finns olika typer av bolån med olika villkor och räntor.

Hur jämför man bolån?

Det finns olika saker som du kan titta på när du jämför bolån. Här är några exempel:

 • Räntor: Jämför räntorna på olika bolån för att se vilket bolån som är mest förmånligt. En lägre ränta kan innebära lägre månadskostnader och lättare att betala tillbaka lånet.
 • Avgifter: Titta på avgifter som till exempel uppläggningsavgifter, aviavgifter och avslutningsavgifter för att se vilket bolån som har de lägsta kostnaderna.
 • Amorteringstider: Jämför amorteringstiderna på olika bolån för att se hur länge du behöver betala tillbaka lånet. En längre amorteringstid kan innebära lägre månadskostnader, men det kan också innebära att du betalar mer i ränta totalt sett.
 • Rabatter: Titta på om det finns rabatter på bolån, till exempel rabatter för att du har ett sparkonto hos samma bank eller för att du betalar av lånet i förtid.

Hur gör jag för att ansöka om bolån eller höja ett bolån?

Om du vill ansöka om bolån eller höja ett befintligt bolån kan du kontakta en bank eller långivare och be om en låneansökan. Du kan också göra en ansökan online genom att besöka bankens eller långivarens hemsida. När du ansöker om bolån behöver du oftast lämna uppgifter om din personliga situation, inkomst, kreditvärdighet och övriga förhållanden. Banken eller långivaren kommer därefter att bedöma om du uppfyller deras krav och villkor för att få låna pengar. Om du får lånet beviljat får du ett låneavtal som du måste skriva på, och pengarna betalas sedan ut till dig eller till köpare av bostaden.

Hur går det till att köpa bostad?

Att köpa bostad innebär att du blir ägare till en fastighet som du sedan bor i. Det finns olika sätt att köpa bostad, till exempel genom att köpa en befintlig bostad eller genom att bygga en ny. Här är några steg som du kan följa när du ska köpa bostad:

 • Bestäm dig för hur mycket pengar du har att lägga på bostaden och vilken typ av bostad du vill ha.
 • Sök efter bostäder som är till salu och överväg att anlita en mäklare för att hjälpa dig.
 • Gör ett bud på en bostad som du gillar och som ligger inom din budget.
 • Få ett förhandsgodkännande (pre-approval) för bolån från en bank eller långivare.
 • Låt en besiktningsman gå igenom bostaden för att säkerställa att den är i gott skick.
 • Förhandla om priset på bostaden och eventuella reparationer med säljaren.
 • Skriv på ett köpekontrakt och betala en handpenning.
 • Skaffa bolån och avsluta köpet av bostaden.

Det kan vara bra att anlita en mäklare eller en advokat för att hjälpa dig med att köpa bostaden och att hantera de olika stegen i köpprocessen.

Samarbetspartner

ordna-bolån Credlån.se
Ordna Bolån