Skip to main content

Så här undviker du att bli lurad när du ansöker om ett företagslån

Som företagare kan det ibland vara svårt att veta vilka långivare man kan lita på när man ska ansöka om ett företagslån. Dessvärre finns det många som försöker lura företagare genom att erbjuda lån med orealistiskt låga räntor eller andra förutsättningar som är för bra för att vara sanna. Här ger vi några tips på hur du kan undvika att bli lurad när du ansöker om ett företagslån.

Gör en grundlig jämförelse
Innan du ansöker om ett företagslån är det viktigt att du gör en grundlig jämförelse av olika långivare och låneprodukter. Se till att du får en överblick över lånevillkoren, räntorna och andra avgifter, så att du kan välja det lån som passar bäst för just ditt företag.

Titta noga på långivarens hemsida
En bra indikator på om en långivare är seriös är om den har en professionell hemsida. Titta noga på hemsidan och se till att du kan hitta kontaktinformation, lånevillkor och andra viktiga uppgifter. Om hemsidan inte ser professionell ut eller om det är svårt att hitta information kan det vara en varningstecken.

Se till att lånevillkoren är rimliga
Innan du accepterar ett lån är det viktigt att du läser igenom lånevillkoren noga och ser till att de är rimliga. Var också noga med att du förstår vad som gäller för lånet, till exempel hur lång löptid du har och vad som händer om du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Om lånevillkoren verkar för bra för att vara sanna eller om det är svårt att förstå vad som gäller bör du tänka igenom om du verkligen vill ta lånet.

Var försiktig med att sätta säkerhet
Innan du sätter något som säkerhet för ett företagslån, till exempel en fastighet eller en maskin, är det viktigt att du tänker igenom om du verkligen vill riskera att förlora den säkerheten om du inte kan betala tillbaka lånet. Se också till att du får en bra överblick över vad som gäller för säkerheten och att du förstår vilka konsekvenser det kan få om du inte kan betala tillbaka lånet.

Var försiktig med att skicka pengar i förskott
Om en långivare kräver att du ska skicka pengar i förskott för att få låna pengar kan det vara en varningstecken. Seriösa långivare tar inte ut avgifter i förskott och du bör aldrig skicka pengar till någon du inte känner eller till en långivare som du inte har gjort en grundlig undersökning av.

Var misstänksam mot långivare som ringer dig
Många lånebedrägerier kan ske genom att långivare ringer dig och erbjuder lån med orealistiskt låga räntor eller andra förutsättningar som är för bra för att vara sanna. Var därför misstänksam mot långivare som ringer dig och erbjuder lån, och ta inte emot lån från en långivare du inte har kontaktat själv.

Var försiktig med att låna pengar via internet
Det finns många långivare som erbjuder lån via internet, men det är viktigt att du är försiktig med att låna pengar från en långivare du inte har gjort en grundlig undersökning av. Se till att du hittar kontaktinformation, lånevillkor och andra viktiga uppgifter på långivarens hemsida och var noga med att läsa igenom lånevillkoren noga innan du accepterar ett lån.

Var försiktig med att låna pengar på svarta marknaden
Det finns många som erbjuder lån på svarta marknaden, men det är viktigt att du tänker igenom om det verkligen är värt att riskera att låna pengar från en okänd långivare. Många gånger kan lån på svarta marknaden komma med höga räntor och risker, så var försiktig och tänk igenom om det verkligen är värt att låna pengar på detta sätt.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att skydda dig själv och ditt företag mot lånebedrägerier och hitta ett företagslån som passar dina behov. Tänk på att alltid göra en grundlig jämförelse, vara försiktig med att sätta säkerhet och vara noga med att läsa igenom lånevillkoren innan du accepterar ett lån.

Leave a Reply