Skip to main content

Så överlever du årets fattigaste månad

1. Januari är den fattigaste månaden efter jul och nyår

Efter en dyrare period med jul- och nyårsfirande kan det vara svårt att komma tillbaka till vardagen och hitta pengar till räkningar och andra utgifter. Detta gör att många upplever att januari är den fattigaste månaden på året. Om du också känner att du har mindre pengar än vanligt i januari kan det vara lämpligt att följa några av de andra stegen i det här inlägget för att överleva den fattigaste månaden.

2. Gör en budget

En budget kan hjälpa dig att få en överblick över vad du har att röra dig med och vart pengarna tar vägen. Gör en lista över dina inkomster och utgifter och jämför hur mycket pengar du har kvar varje månad. Om du har mindre pengar än vad du behöver kan du försöka hitta sätt att minska dina utgifter eller öka dina inkomster.3. Prioritera dina utgifter

När du har en budget kan du också börja prioritera dina utgifter. Vad är det som är viktigast för dig att spendera pengar på? Kan du till exempel skjuta på vissa utgifter tills nästa månad eller ersätta dyra varor med billigare alternativ? Prioritera dina utgifter så att du kan få mest möjligt ut av de pengar du har.

4. Spara pengar där du kan

Försök att hitta sätt att spara pengar där du kan. Kan du till exempel köpa mat på rea eller handla i större volymer? Eller kan du skära ner på dina utgifter för el, vatten och värme genom att spara energi? Ju mer pengar du kan spara, desto lättare blir det att överleva den fattigaste månaden.

5. Be om hjälp om det behövs

Om du känner att du verkligen inte kan klara av den fattigaste månaden på egen hand kan det vara lämpligt att be om hjälp.Det kan till exempel vara att be om en förskottsbetalning på din lön eller att få låna pengar av en vän eller familjemedlem. Du kan också vända dig till en kreditgivare för att få ett lån, men tänk på att detta kan innebära extra kostnader i form av räntor och avgifter. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du har en plan för hur du ska återbetala pengarna så att du inte hamnar i ännu mer ekonomiskt trångmål.

Leave a Reply